De ce sa obtii numarul EORI imediat dupa inregistrarea societatii comerciale?
Recomandam societatilor comerciale noi inregistrate ca, imediat dupa inregistrarea societatii la Registrul Comertului, inainte sau imediat dupa obtinerea certificatului fiscal in scopuri de TVA, sa inceapa demersurile necesare in vederea obtinerii numarului EORI de la Directia Regionala a Vamilor de pe raza sediului social, astfel incat sa poata desfasura in mod liber activitati de Import-Export, in spatiul Extra-Comunitar.
Comenzile plasate de societatea dvs. pe site-urile sau la partenerii dvs. de afaceri din afara Uniunii Europene va pot aduce in situatia neplacuta ca bunurile comandate sa va fie livrate si oprite la sediul serviciilor vamale ale Postei sau ale firmelor de curierat, pana la prezentarea documentatiei necesara vamuirii.
De cele mai multe ori, destinatarii acestor comenzi sunt luati prin surprindere de faptul ca operatorul Vamal le solicita, alaturi de Factura sau Avizul de insotire a marfii, numarul EORI. Dupa care, firma de curierat aduce la cunostinta destinatarului ca, daca in termen de 3 zile nu prezinta documentatia solicitata, se vor percepe taxe de magazinaj, in valoare de… pentru fiecare zi.
Atunci este momentul maxim de panica si prima intrebare care iti vine in minte este: Ce este numarul EORI??
Apoi te intrebi firesc:
– Cum il obtin??
– Si cat de repede??Pastrarea coletului in vama pana la obtinerea numarului EORI este costisitoare iar obtinerea rapida a numarului EORI, in situatie de maxima urgenta ii pune pe Administratorii societatilor comerciale respective in momente de dificultate.
Numarul EORI se acorda in baza unei cereri din partea societatii comerciale sau a reprezentantului desemnat al acesteia si este o procedura relativ simpla si, in cele mai multe cazuri, solutionata foarte rapid, in termen de maxim 48 de ore de la depunerea cererii.
Din practica a rezultat ca numarul EORI se obtine intr-un termen de doar cateva ore de la depunerea cererii la Autoritatea Vamala. Insa, acest lucru nu este garantat.
Cea mai mare problema este insa ridicata de completarea cererii pentru atribuirea numarului EORI, cerere care poate sa dea batai de cap. In aceasta situatie aveti de ales daca o veti completa singur (in cateva ore) sau daca apelati la ajutorul specializat al celor cu experienta in completarea acestor cereri.
Pentru a nu ajunge in situatia de a ajunge in criza de timp, va recomandam inca o data, sa demarati procedura de inregistrare a numarului EORI imediat dupa constituirea societatii comerciale sau inainte de a demara actiuni de comert extra-comunitar.
Biroul nostru va poate asista cu promptitudine atat in completarea cererii de atribuire a numarului EORI cat si in depunerea cererii la Autoritatile Vamale de care apartineti, la costuri minime.
Va putem ajuta sa obtineti rapid numarul EORI
Pentru obtinerea numarului EORI, va putem sprijini cu efectuarea, in numele dvs. a urmatoarelor proceduri:
Pasul 1. Completarea CERERII de INREGISTRARE EORI in sistemul informatic al Autoritatii Nationale a Vamilor (Vezi preturile aici)
si / sau
Pasul 2. Depunerea CERERII de INREGISTRARE EORI, la directia regionala vamala Bucuresti in a carei raza de competenta teritoriala aveti sediul / sunteti stabilit. (Vezi preturile aici pentru Directia regionala vamala din Bucuresti, indiferent de numarul de cereri depuse in acelasi timp din partea unui solicitant).
Clientii din alte localitati apeleaza de regula doar la serviciul nostru de completare a cererii in sistemul informatic, mentionat la Pasul 1.
Pentru solicitari, va rugam sa ne contactati pe office@novacrin.ro sau la nr. de telefon 0731.015.327
Esti obligat sa detii un numar EORI pentru activitatile de import-export?
Esti obligat sa soliciti atribuirea unui număr EORI daca te incadrezi intr-una din urmatoarele categorii:
- operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii);
- persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.
Solicitantii pot fi persoane fizice sau juridice stabilite, dupa caz:– pe teritoriul U.E.– pe teritoriul unui stat aflat in afara zonei vamale comunitare.Unde se solicita atribuirea unui număr EORI de catre persoanele stabilite intr-un stat tert?In cazul in care un operator economic care nu este stabilit pe teritoriul vamal comunitar nu are număr EORI, acesta trebuie sa fie inregistrat de catre autoritatea desemnata a statului membru in care realizeaza pentru prima data una dintre activitatile urmatoare:- depune, pe teritoriul Comunitatii, o declaratie sumara sau vamala, alta decat:
- o declaratie vamala facuta in conformitate cu articolele 225-238 din Regulamentul vamal comunitar (Regulamentul Comisiei nr. 2454/93), sau
- o declaratie vamala solicitata în cadrul regimului de admitere temporara;
- depune, pe teritoriul Comunitatii, o declaratie sumara de iesire sau de intrare;
- administreaza o magazie pentru depozitare temporara in temeiul articolului 185 alineatul (1) din Regulamentul vamal comunitar;
- depune o cerere de autorizare in temeiul articolelor 324a sau 372 din Regulamentul vamal comunitar;
- solicita un certificat de operator economic autorizat in temeiul articolului 14a din Regulamentul vamal comunitar.
Este recomandat ca operatorii economici care nu sunt stabiliti in Comunitate sa depuna cerere pentru acordarea numarului EORI inainte de a realiza una din operatiunile enumerate mai sus.