Ce este rezidenta fiscala si cum se declara
Daca ai luat decizia de a pleca la munca in strainatate, trebuie sa tii cont de cateva aspecte in relatia ta cu ANAF-ul si rezidenta fiscala.
Astfel, daca desfasori o activitate profesionala pentru o perioada mai mare de 183 de zile intr-un alt stat care a incheiat cu Romania o conventie de evitare a dublei impuneri (nu conteaza daca este in Uniunea Europeana sau in afara Uniunii), atunci este obligatoriu sa-ti declari rezidenta fiscala.
Conventia de evitare a dublei impuneri permite statului in care esti angajat sa retina impozit pe venit din salariul pe care il incasezi dar si pe alte surse de venit.
Impozitele asupra cărora se aplică aceasta convenţie sunt în special:
(i) impozitul pe venitul persoanelor fizice;
(ii) impozitul pe profit;
(iii) impozitul pe proprietate
Certificatul de rezidenta fiscala
In scopul evitarii dublei impuneri, nerezidentul trebuie sa puna la dispozitia partenerului strain Certificatul de rezidenta fiscala.
In situația în care sunt cote diferite de impozitare, se aplică cotele de impozitare mai favorabile.
Pentru aplicarea prevederilor convenției de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligația de a prezenta plătitorului de venit, în momentul plății venitului, certificatul de rezidență fiscală eliberat de către autoritatea competentă din statul său de rezidență, precum și, după caz, o declarație pe propria răspundere în care se indică îndeplinirea condiției de beneficiar în situația aplicării legislației Uniunii Europene.
Termenul de valabilitate al certificatului de rezidenta fiscala
Certificatul se scoate in fiecare an de la administratia financiara din tara de origine a nerezidentului. Fara acel certificat, nerezidentul este obligat sa plateasca cota de impunere aplicata in tara de unde obtine venitul. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator.
Formatul certificatului
Nerezidentul trebuie să prezinte :
· certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea fiscală din statul respectiv sau
· un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuții în domeniul certificării rezidenței conform legislației interne a acelui stat.
La ANAF se depune :
· originalul sau copia legalizată a certificatului de rezidență fiscală ori a documentului menționat mai sus si
· o traducere autorizată în limba română.
Certificatul de rezidenta fiscala care a fost emis online, se considera ca fiind original.
Lista tarilor cu care Romania a incheiat conventia de evitare a dublei impuneri o poti consulta pe site-ul ANAF.