Recomandam societatilor comerciale noi inregistrate ca, imediat dupa inregistrarea societatii la Registrul Comertului, inainte sau imediat dupa obtinerea certificatului fiscal in scopuri de TVA, sa inceapa demersurile necesare in vederea obtinerii numarului EORI de la Directia Regionala a Vamilor de pe raza sediului social, astfel incat sa poata desfasura in mod liber activitati de Import-Export, in spatiul Extra-Comunitar.

Comenzile plasate de societatea dvs. pe site-urile sau la partenerii dvs. de afaceri din afara Uniunii Europene va pot aduce in situatia neplacuta ca bunurile comandate sa va fie livrate si oprite la sediul serviciilor vamale ale Postei sau ale firmelor de curierat, pana la prezentarea documentatiei necesara vamuirii.

De cele mai multe ori, destinatarii acestor comenzi sunt luati prin surprindere de faptul ca operatorul Vamal le solicita, alaturi de Factura sau Avizul de insotire a marfii, numarul EORI. Dupa care, firma de curierat aduce la cunostinta destinatarului ca, daca in termen de 3 zile nu prezinta documentatia solicitata, se vor percepe taxe de magazinaj, in valoare de… pentru fiecare zi.

Atunci este momentul maxim de panica si prima intrebare care iti vine in minte este: Ce este numarul EORI??

Apoi te intrebi firesc:

– Cum il obtin??
– Si cat de repede??

Pastrarea coletului in vama pana la obtinerea numarului EORI este costisitoare iar obtinerea rapida a numarului EORI, in situatie de maxima urgenta ii pune pe Administratorii societatilor comerciale respective in momente de dificultate.

Numarul EORI se acorda in baza unei cereri din partea societatii comerciale sau a reprezentantului desemnat al acesteia si este o procedura relativ simpla si, in cele mai multe cazuri, solutionata foarte rapid, in termen de maxim 48 de ore de la depunerea cererii.

Din practica a rezultat ca numarul EORI se obtine intr-un termen de doar cateva ore de la depunerea cererii la Autoritatea Vamala. Insa, acest lucru nu este garantat.

Cea mai mare problema este insa ridicata de completarea cererii pentru atribuirea numarului EORI, cerere care poate sa dea batai de cap. In aceasta situatie aveti de ales daca o veti completa singur (in cateva ore) sau daca apelati la ajutorul specializat al celor cu experienta in completarea acestor cereri.

Pentru a nu ajunge in situatia de a ajunge in criza de timp, va recomandam inca o data, sa demarati procedura de inregistrare a numarului EORI imediat dupa constituirea societatii comerciale sau inainte de a demara actiuni de comert extra-comunitar.

Biroul nostru va poate asista cu promptitudine atat in completarea cererii de atribuire a numarului EORI cat si in depunerea cererii la Autoritatile Vamale de care apartineti, la costuri minime.