Daca ai luat decizia de a pleca la munca in strainatate, trebuie sa tii cont de cateva aspecte in relatia ta cu ANAF-ul si rezidenta fiscala.

Astfel, daca desfasori o activitate profesionala pentru o perioada mai mare de 183 de zile intr-un alt stat care a incheiat cu Romania o conventie de evitare a dublei impuneri (nu conteaza daca este in Uniunea Europeana sau in afara Uniunii), atunci este obligatoriu sa-ti declari rezidenta fiscala.

Conventia de evitare a dublei impuneri permite statului in care esti angajat sa retina impozit pe venit din salariul pe care il incasezi dar si pe alte surse de venit.

Impozitele asupra cărora se aplică aceasta convenţie sunt în special:
(i) impozitul pe venitul persoanelor fizice;
(ii) impozitul pe profit;
(iii) impozitul pe proprietate

Certificatul de rezidenta fiscala

In scopul evitarii dublei impuneri, nerezidentul trebuie sa puna la dispozitia partenerului strain Certificatul de rezidenta fiscala.

In situa╚Ťia ├«n care sunt cote diferite de impozitare, se aplic─â cotele de impozitare mai favorabile.

Pentru aplicarea prevederilor conven╚Ťiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obliga╚Ťia de a prezenta pl─âtitorului de venit, ├«n momentul pl─â╚Ťii venitului, certificatul de reziden╚Ť─â fiscal─â eliberat de c─âtre autoritatea competent─â din statul s─âu de reziden╚Ť─â, precum ╚Öi, dup─â caz, o declara╚Ťie pe propria r─âspundere ├«n care se indic─â ├«ndeplinirea condi╚Ťiei de beneficiar ├«n situa╚Ťia aplic─ârii legisla╚Ťiei Uniunii Europene.

Termenul de valabilitate al certificatului de rezidenta fiscala

Certificatul se scoate in fiecare an de la administratia financiara din tara de origine a nerezidentului. Fara acel certificat, nerezidentul este obligat sa plateasca cota de impunere aplicata in tara de unde obtine venitul. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator.

Formatul certificatului

Nerezidentul trebuie s─â prezinte :

┬Ě certificatul de reziden╚Ť─â fiscal─â eliberat de autoritatea fiscal─â din statul respectiv sau

┬Ě un alt document eliberat de c─âtre o alt─â autoritate dec├ót cea fiscal─â, care are atribu╚Ťii ├«n domeniul certific─ârii reziden╚Ťei conform legisla╚Ťiei interne a acelui stat.

La ANAF se depune :

┬Ě originalul sau copia legalizat─â a certificatului de reziden╚Ť─â fiscal─â ori a documentului men╚Ťionat mai sus si

┬Ě o traducere autorizat─â ├«n limba rom├ón─â.

Certificatul de rezidenta fiscala care a fost emis online, se considera ca fiind original.


Lista tarilor cu care Romania a incheiat conventia de evitare a dublei impuneri o poti consulta pe site-ul ANAF.